KUALA LUMPUR, 14 Okt -- Pasukan Petugas Khas 5G Negara kini berada pada fasa terakhir dalam melengkapkan laporan mengenai pelaksanaan 5G sebelum menyerahkannya kepada kerajaan dalam suku keempat tahun ini.

Menteri Komunikasi dan Multimedia Gobind Singh Deo berkata kementerian melalui Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) akan mengkaji dahulu laporan terbabit sebelum ia dibawa ke Kabinet.

“Kita akan mengkaji laporan itu sebelum bawa ke Kabinet untuk membolehkan pelaksanaan perkhidmatan 5G berada pada tahap yang terbaik,” katanya dalam sesi soal jawab pada persidangan Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan Teh Kok Lim (PH-Taiping) yang ingin tahu rancangan kementerian dalam kesediaan pelaksanaan teknologi jalur 5G.

Selain sesi libat urus, Gobind berkata kementerian melalui MCMC juga telah melaksanakan Projek Demonstrasi 5G Malaysia (5GDP) bertujuan memudah cara, membina dan memupuk pembangunan kes-kes penggunaan 5G yang berpotensi dalam persekitaran sebenar dan konteks yang lebih luas untuk mengembangkan ekosistem 5G.

-- BERNAMA